Source : Majalah Rapi
Diringkaskan dalam mi segera terdapat bahan perencah iaitu MSG. Antara kesan buruk MSG ialah :
- Merosakkan fungsi buah pinggang
- Rasa panas di dada
- Perubahan warna wajah
- Diserang sakit kepala
- Meningkatkan risiko serangan kanser
- Bagi kanak-kanak, ia akan mengurangkan penyerapan nutrisi lain
- Menjejaskan perkembangan janin
- Wanita mengandung mengalami keguguran
- Anak yang dilahirkan kemungkinan tidak sihat
Apa pun, bagi penggemar mi segera (terutamanya mahasiswa yang mahu berjimat) anda masih boleh menikmatinya dengan memasak dengan cara yang betul. Teknik yang disarankan :
- Masak air di atas api sehingga mendidih. Setelah itu masukkan mi ke dalamnya. Tunggu seketika.
-Apabila mi sudah lembut, angkat dan toskan. Buang air rebusan tadi kerana ia mengandungi 'wax' yang terlarut daripada mi segera tadi.
-Didihkan air yang baru. Masukkan mi segera ke dalam air yang menggelegak seketika sebelum mematikan api. Tambahkan sayuran hijau yang dicelur bagi menambah kebaikan nutrisi dalam sajian mi tadi.
-Dengan kadar haba yang masih ada, barulah dimasukkan bahan penambah perisa ke dalam mi yang telah dimasak.
Selamat mencuba!
*Walau bagaimanapun, saya telah mengharamkan perut saya dimasuki mi segera. Halal dan haram mi segera masih diragui. Jauhi perkara syubhah.
Selamat mencuba!
*Walau bagaimanapun, saya telah mengharamkan perut saya dimasuki mi segera. Halal dan haram mi segera masih diragui. Jauhi perkara syubhah.
6 comments:
adush...cam tak caye jer...lepas nie leyh wat entry sal makann yng berkhasiat tok menggntikan mggie lak...jnji murah and jimat...huhuhu..
boleh2...huhu..jimat tu penting
alamakk..tetiba seram bc entry awk kali ni.stok megi byk kt umh akk tuh.hihihi..
boleh je nak makan..ikut teknik memasak yg disarankan.. :-)
tgh cuba jauhkan diri dari mee segera huhu...info yg berguna =)
usaha tangga kejayaan..asal tgk megi je kata haram..lama2 xmakan la..hihi
Post a Comment