Pages

Monday, September 17, 2012

Syaitan Mengejutnya Untuk Bersolat Subuh


Satu hari, akibat keletihan yang amat sangat, Syeikh Abdul Qair al-Jailani hampir terlewat bangun tidur walaupun waktu solat hampir tiba. Melihat keadaan itu, syaitan telah menyamar sebagai seekor kucing dan menggigit ibu jari kaki Syeikh Abdul Qadir. Dalam pandangan mata hatinya Syeikh dapat melihat syaitan yang berupa seekor kucing itu.

"Mengapa kau kejutkan aku untuk solat Subuh, padahal kau amat benci kepada orang yang solat?"

"Aku bimbang sekiranya kau terlewat bangun subuh", jawab syaitan.

Kehairanan, Sheikh Abdul Qadir lalu bertanya, "Kenapa?"

Syaitan terpaksa menjawab kerana dia takut kepada orang yang takutkan Allah S.W.T.

"Aku takut jika kamu terlewat untuk solat Subuh, Kau akan menampung kelewatan itu degan amalan-amalan yang lain yang lebih banyak dan serius", kata syaitan.

Tambah syaitan itu lagi, "Kau akan bersedekah, kau akan membantu orang lain, kau akan mengajar lebih lama, kau akan membaca al-Quran untuk menampung kesalahanmu yang sedikit. Dengan itu nanti, aku dan kawan-kawanku pun akan bertambah susah, kerja kami akan bertambah dan sukar. Jadi, lebih baik kamu solat subuh tepat pada waktunya, dan kami tidak akan terpaksa menghadapi banyak kerja untuk menyekat amalan-amalan baikmu itu nanti".

Begitulah kreatif dan inovatifnya syaitan dalam menyesatkan manusia. Dia bukan sahaja arif tentang amalan baik dan jahat, tetapi dia juga arif tentang keutamaan amal.

Syaitan menyesatkan mereka yang kuat agama dengan cara yang berlainan, bukan seperti mana menyesatkan manusia biasa2 (*macam aku ini). Contohnya, lihat saja status di FB yang berbunyi :

"Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya menghabiskan puasa 6"


Ambil masa, dan renungkan bersama...


No comments: