Pages

Monday, April 14, 2014

Majlis Resepsi

Alhamdulillah. 4 bulan selepas solemnization, kami akhirnya secara rasminya disatukan sebagai suami isteri. Rasmi jelah. Ikut adat dan budaya Melayu yang sudah tidak lagi releven pada zaman moden kini. Hahahahaha. 

kami tema hijau. niat aku nak pakai emerald green. tapi tak taulah pulak orang kata tema PAS. takpelah, kata lah nak kata ape pon. yang penting saya rasa saya kelihatan sangat cantik. hahaha.

Semua dah selesai. Riak wajah aku masa majlis tak dapat dibendung lagi aku sedih dan moody sangat. Sebab aku tengah alami period pain. Sakit giler nak mampus, sape tahu? Mulut muncung semacam je tak mampu aku nak tutup. Mungkin orang lain fikir lain. Masa tu perut dan bawah perut sakit sangat-sangat. Betis-betis rasa kejang. Belakang pula sakit ya amat. Biasalah, setiap bulan aku lagu tu.

Ok. jom kita cuci mata tengok gambo-gambo kawen kami. kalau taknak tengok, menyampah sangat nak tengok, kenapa aku letak link ko buka? hahaha. 

pengantin lelaki yang hensem

pengantin perempuan yang super cantik. hik3

terimalah aku menjadi raja di hatimu.kata suami aku.

suka part nih. 

ibu mertuaku

nak jugak. saya rasa stress sangat haha.
sebenarnya kameraman hari tu eksiden. dia datang lambat dah malam dah. aku majukk ar. hehe. takdelah. aku xpuas hati sikit jelah. tapi ada hikmah di sebalik semua tu. bila kameraman tak ada, tak adalah kami sibuk duk bergambar saja atas rumah. sape nak tengok kan...huhuhu. so kami boleh gunakan masa tu untuk melayan tetamu yang hadir. ini pun salah satu perkahwinan impian, nak layan tetamu. sebab selalu aku gi kenduri kawan-kawan aku, mereka sibuk posing je atah pelamin kadang-kadang tak sempat jumpa pun. kadang-kadang pengantin sibuk posing yang tetamu air, lauk takde orang tambah. kesian pulak. kita syok sendiri atas pelamin. T_T

Bukti di tempat kejadian :


mengandung ke? hahaha



suami kata, yang ini bukan kawan tapi sahabat

alololololololo jurusnya

masa ni kameraman dah sampai. kesian dia duduk je atas rumah kitaorang tak layan pun dia hahaha. mesti stress giler kameraman tuh. kami duduk kat bawah je layan tetamu dan jadi jung kako sendiri hahaha. last-last kameraman turun bawah jugak sebab nak ambik gambar pengantin punya pasal. hahahahahaha.

kemudian, kameraman ajak pi outdoor. sebab rumah dekat dengan Melody Beach (pantai irama) so outdoor kat pantai jelah. sikit je. tak sampai 5 minit pun outdoor hahahaha. tak boleh nak tinggalkan tetamu yang datang. nanti kecik ati semua. hehe.





ok cukuplah ye. saye tak suka letak banyak. saye juga tak suka letak banyak-banyak kat facebook sebab saye nih pemalu orangnya. dahla pemalu, pendiam, gelak tutup mulut, dan semua yang terbalik dengannya. hahahahahaha.


ok, saya pakai baju dari Minazboutique. saye beli time promo RM189. kalau sewa kat butik pengantin paling murah RM200. dan sekarang saye nak bagi sewa separuh harga beli. blh whassap saya di no
 012-9332458.

saiz M. baju ni labuh saya tak potong lagi. bolehlah orang yang berketinggian 160cm-165cm pakai. dan make sure berat tak lebih daripada 50kg sebab baju ni muat-muat dengan saya. nanti berat 53, 54 ketat sangat pulak, hehehe. kalau nak sewa boleh, nak letgo lagi boleh. sekian.

Monday, April 7, 2014

Pandangan Orang

Kadang-kadang,
 yang bernama manusia nie cepat je menghukum orang 
dan mendoakan yang buruk-buruk pada orang lain 
especially orang yang dia dengki. 

macam aku.
tiap kali aku husband aku bagi something
aku letak dalam fb
tak kisah la benda tu mahal ke murah ke
aku pakai letak je
so pandangan orang.
"kalau aku dah lama tinggal perempuan macam ni, 
selalu mintak itu ini".
itu kata orang la.
kata husband aku
"abang bersyukur Allah jodohkan abang dengan sayang, 
tak pernah meminta melebihi kemampuan abang"
so, suami aku mampu. yang nak dengki kita tak mampu,
dah tu kenape?

aku malas masak,
malas kemas rumah.
jadi orang doakan aku
"perempuan macam nie lah kena cerai ngan laki nanti"
dia doakan aku macam tu
yang husband aku pula cakap
"xpelah, tak masak kita makan luar. 
umah selerak nanti rajin-rajin kemas la."

hahahaha. well. suami kite baik. tak kisah benda-benda tu. hahahaha. so korang tak payahlah nak cakap something2 yang korang tak tahu.
dan doakan yang baik-baik sahaja untuk kami.

gaduh tu biasa.
janganlah bila tau je kami gaduh, terus hukum yang bukan-bukan.
"nie perempuan perangai macam babi, sebab tu selalu kena marah ngan laki"
yang laki kite pulak
"xpe, xpe. abang maafkan sayang. janji lain kali tak buat lagi ye"

hal dalam kain, apa orang tahu???

Comel-comel sokmo :-)

Thursday, April 3, 2014

Honeymoon Fasa Ke2

Siapa kata kalau kahwin dah tak boleh enjoy? No way, salah sama sekali. Bila dah kahwin barulah syiok nak enjoy. Halalan toyyiba lagi. Boleh pegang tangan ke hulu ke hilir, boleh stay hotel sebilik, semuanya boleh dilakukan tanpa batasan! Dah la tak berdosa malah dapat pahala lagi. Yuhuuu! Kahwen best ape. So kalau sebelum kawen kami tak dapat nak enjoy, terpaksa jaga batas-batas tertentu kini tidak lagi. Lepas kahwin dapat enjoy sepuas-puasnya sambil bahagia menikmati cinta halal. Tambah-tambah aku ngan suami aku ni sekepala, dua-dua pun kaki jalan, kaki shopping, kaki makan dan kaki mengabiskan duit yang mana ada..nasib baik. Tapi antara aku dengan suami, dia yang lagi excited nak enjoy. Tahap aku dah kurang seiring dengan peningkatan usia. Huhuhu. Tapi terpaksa ku gagahkan juga! (macam dah tua benar hahaha)

Suami aku janji. Honeymoon kami ada 3 fasa kesemuanya. Fasa pertama di Kelantan dan Terengganu. Bila dah lepas fasa 1, fasa kedua ialah di luar Kelantan dan Terengganu iaitu dalam Malaysia jugak. Fasa ke 3 pula ialah di luar Malaysia. Insha-Allah.

Dan beliau telah mengotakan janji-janji manis beliau. Alhamdulillah. Kali nie kami dapat bersama lama sikit sebab suami cuti seminggu. Cuma akulah tak cuti, aku ponteng kelas je. Hahaha.

piewwitttttt gewe kito terr! te' spek ite bbena..


So, fasa kedua honeymoon kami adalah cuma sekitar negeri Perak ini sahaja iaitu Ipoh. Dalam perjalanan ke Ipoh, kami singgah di Kellies Castle @ Batu Gajah. Aku nih nama je belajar kat Perak tapi kat sini pun tak pernah-pernah sampai pon lagi. Batak giler hahahahaha. Aku budak baik, tak derak kokse. T_T



Kalau benar cinta itu buta... butakah mataku.. 

Spek kami nie, sebenarnya tak de lah hitam sangat hahaha. Tapi bila kena panas dia jadi pekat gitu. Aku hairan dan pelik sangat!





Untuk hotel, suami dah tempah Golden Roof Hotel, Ipoh. Asal gold je tempah, asal tempah je gold. Nampak tak gold kat belakang tu? Motif? Hehehe.





Benda wajib bila masuk bilik hotel yang cantik ialah berselfie laki bini.

gambar nie ada maksud tersirat hahaha

Bilik biasa je. Setakat nak tidur je kan? Yang selebihnya nak jalan-jalan ngabiskan duit. Tapi hotel ini ada free gift untuk massage tau. So dapatlah merelekskan diri juga. Hilangkan penat jalan-jalan. Kalau nak tujuan lain (aktiviti yang perlu ada di bilik selama 24 jam) eloklah ambil yang besar lagi pastu tidurlah puas-puas.

Kami ke Ipoh Parade, jalan-jalan cuci mata. Paling best ada Thailand Street kat dalam Ipoh Parade.Pada suatu ketika dahulu selalu tengok kat FB orang upload gambar pulut mangga. nak cuba, cari punya cari tak jumpa. pergi Thailand pun tak jumpa jugak. last-last jumpa kat sini. dulu ingat, kena ke mangga dengan pulut? macam tak kena je! tapi bila dah cukup, woahhh sedap nye!



Kami sebenarnya dua orang nie kanak-kanak lagi. Tubuh je besar, ada kerjaya tapi mental dan perangai budak-budak lagi. Sebabnya? Kami masuk ke 9D Roller Coaster. Nak try benda baru katanya. So masuklah. RM 15 untuk seorang. Aku nie penakut kalau naik roller coaster betul-betul. Tapi naik yang tipu-tipu pun takut jugak. Ngeri. Kita biasa dengar 3D kan? Dan yang paling canggih pun 5D kan? Tapi kat sini, (dah lupa nama kedai) 9D okay. Kita masuk dan macam biasa diberikan spek mata. Lepas tu kita duduk atas kerusinya. Dan kita pilih movie yang kita nak. Suami aku pilih movie hantu. Dah tahu bini dia takut hantu, saje nak ngusik orang.



Pastu bermulalah pengembaraan kami di atas roller coaster yang penuh dengan hantu. Sebenarnya hantu tu tak scary langsung, yang scarynya bila kita punya roller coaster tu sangat dahsyat. Jatuh menjunam rasa macam nak mati. Padahal kita tak bergerak pun, yang gerak cuma kerusi. Thus, kita akan dapat rasakan angin yang sangat kuat macam naik roller coaster betul-betul. Bila lalu bawah air, kita kena simbah pula dengan air. Basah baju aku. Huhuhu. Pastu yang paling scary lagi, ada ular depan mata aku. So aku tutuplah mata. Bila buka mata, ular tu ada lagi. Aku terjerit-jerit sebab geli. Padahal takdenya ular tu. Pastu boleh pulak rasa ada ular bawah kaki aku duk libas-libas ekor dia kat kaki aku. Huuuuu.



Pastu kami bercandle light dinner. Tapi tak sedap pon huhuhuhu. Ape punya makanan kat tempat eksklusif konon mahal rasa tak sedap langsung. Nasi rasa macam kerak pulut, pastu ayam lemon rasa xmasuk sangat. Kalau ikan plus lemon mungkin ok sikit kot. Last-last restoran mamak jugak yang sedap, murah dan banyak!




ce teka aku tengah buat apa? Ini kes bawang butih kena dera ngan bapak tiri suruh pakaikan dia stokin hahaha.


konon comel lettew padahal macam makjah citer sembilu. selfie sementara gewe tengah mandi.
Hari ke tiga kami pon cikidout! Gambar-gambar sekitar hotel. Babai Golden Roof. Nanti kita jumpa lagi. Kita orang memang suka try-try hotel nih.

Receptionist yang manis. Kalaulah setiap receptionist semanis nih, mesti pelanggan hotel x putus2 hahahaha

nampak macam Malek Noor kan? 




Babai. =)

Comel-comel sokmo :-)

Sunday, March 30, 2014

How To Be Super Isteri

Degil-degil aku, nakal-nakal aku dengan suami aku, tapi kat belakang-belakang selalu je google cane nak jadi isteri mithali nih. pernah aku google  CARA MENJADI ISTERI YANG BAIK,  pernah juga aku google CARA MENGGODA SUAMI dan paling tak boleh blah sekali TIPS MELAYAN SUAMI SEPERTI GRO KELAS PERTAMA hahahahaha.. tiba-tiba blog aku jadi blog 18sx.. ilek-ilek. aku memang suka benda-benda gitu hewhewhew.

Alhamdulillah, hampir 4 months jadi isteri. masih belum ada pergaduhan besar-besar. kalau gaduh pon gaduh biasa gaduh manje. sambil gaduh boleh gelak-gelak. dan aku akui, memang aku tak layak lagi menjadi seorang isteri. banyak sangat perangai dan ketidakmatangan diri ini. tambah-tambah dapat pula laki yang terlalu manjekan bini dia. semua laki yang buat. boleh dikatakan 98% aku bergantung hidup kat suami aku. 2% lagi untuk aku uruskan diri sendiri tanpa perlu bantuan suami seperti beli baju dan persiapkan diri sendiri, hahahaha.

Sepanjang 4 bulan, masih belum boleh belajar how to be a super isteri. kekangan masa dan jarak membataskan aku untuk belajar. masa bersama boleh kira berapa kali. memasak? entahlah. mungkin baru sekali, tak pun dua kali. isteri jenis apa nih. hahahaha.

kunci kereta? baju? seluar? tab? handphone? wallet? semua barang dia aku tak reti nak jaga dan tak tahu mana dia letak. dan aku biarkan saja. berjurus betul hahaha.

rilekslah. tak yah ar korang nak kata, isteri yang tak pandai masak, tak jaga penampilan, gemuk gedempol, tak kemas rumah (macam daku ini) dan sama waktu dengannya tu suami tak sayang. tak semestinya gitew. apa yang penting, sentiasa bagi masa untuk suami. selalulah bersama dengan dia tak kira mengantuk, penat, letih, kena selalu temankan dia okay. kerja-kerja lain biar orang lain yang buat muahahahahaha.

macam aku. aku jarang betul memasak kat suami aku. so tak de masalah kita orang makan kat luar 3 kali sehari. tak jadi masalah. tambah-tambah masakan kat restoran tu sedap hahaha. yang penting sentiasa kena temankan dia. temankan dia makan, tengok bola, walaupun tak minat dan teman tengok citer melayu yang bodo, teman masuk ke kedai pakaian sukan walaupun boring giler buat-buatlah suka pastu buat-buat rekemen baju/kasut kat kedai tu walaupun taste orang lelaki kita sendiri pon tak tau. haha.

Cubalah tips nie. pasti berjaya! Gud luck.

one day i will be the super isteri, and super duper ibu wowowowowow... in shaa allah...aaameeenn.






Comel-comel sokmo :-)

Wednesday, March 26, 2014

My Skincare Routine

Hai comel.

baik. entry majlis reception @ menyambut menantu akan muncul tak lama lagi. hari ni nak cerita serba sedikit mengenai my skin routine. aku rasa menjadi wajib kalau aku nak share benda nie ngan semua. especially for those which having their skins problem like me..

Seriously pada satu masa dahulu, akulah seorang budak hitam lagi jelik bolox wox dan seangkatan dengannya. sekarang nie pon bolox wox jugak hahahahaha.

but now bila dah lepas zaman remaja skin aku dah elok sikit tambah-tambah lepas kahwin. maybe zat kahwin tu hahaha. tapi walaupun dah berlalu zaman remaja, tak semestinya orang dewasa ni bebas masalah kulit ye tak. tambah-tambah kulit muka. dengan jerawat, jeragat, kedut sana sini. walaupun dah dewasa tapi umur baru je cecah 23 tahun. kira macam remaja jugak la. huhu.

firstly, routine wajib setiap pagi adalah mencuci muka dengan pencuci muka Garnier.



kedua, silalah menggunakan moisturizer. kulit aku sangat berminyak. tapi sejak kawen dia jadi kering. so aku guna jugak moisturizer garnier. dah banyak krim pelembap yang aku cuba tapi semuanya hampa. kulit aku yang berminyak ni bertambah berminyak dan ada certain part dia kering sangat sampai menggelupas. aku memang rekemen pelembap ni bagus 300%. garnier tak bayar aku nak suh aku bercakap ni tapi sebab aku baik ati dan kesiankan korang so aku bagitau la.




ketiga, bedak kompak garnier! seriously selama ni aku tak pernah pakai bedak sebab aku punya beauty advisor orang cina selalu cakap kulit melayu tak elok sebab selalu pakai bedak kompak. tapi garnier, lain. kalau kita pakai bedak macam bedak pixy, silky girl, tak tahan lama. tak dan 2 jam muka dah bertompok-tompok ngan berminyak. ini bedak 1st yang aku pakai sampai habis. selama ni aku tak pernah pakai bedak sampai tinggal lantai dia. paling lama aku tahan dengan bedak cuma seminggu lepas tu aku buang. bedak garnier ni aku beli masa mula-mula kahwin hari tu, 3-4 bulan yang lepas. 

BB cream yang sangat best. dah habis satu tiub!

nak dijadikan cerita, pada suatu hari tu, aku pagi-pagi lagi letak pelembap garnier pastu letak bedak. aku cuti hari tu aku takleh sembahyang. so aku tak basuh muka sepanjang hari. bila malam, aku tengok muka aku langsung tak berminyak. macam natural skin aku tu. heeeeeeeeeeeee. (peace).

baik. bila malam aku pakai krim kunyit. korang tahu tak krim kunyit tia emelia, yusmira, almas dan lain-lain lagi tu? haaaa.. aku guna yang tu lah. tapi yang murah. sebotol 5g cuma RM7. kalau jenama lain harga dia dalam RM30. aku rasa bendanya sama je. cuma takde kelulusan KKM dan halal JAKIM. padahal tekstur, bau sebijik 100%. 



krim kunyit tu tak ada side effect tau. cuma ada la beberapa org pakai, akan jadi menggelupas. tu pun masa mula-mula pakai la. lepas tu skin korang akan jadi bersih sebersih bersihnya. yelah, aku pon dah 7 tahun pakai benda nie. 7 tahun lama tu...

tapi dalam 7 tahun tu ada jugak aku skip. sampai muka berjerawat balik. dan kesannya...jeng jeng jeng!


bila kulit sihat, mak andam nak mekupkan pon mudah. tak perlu bedak tebal2.



kalau nak beli krim kunyit ngan aku, sila PM inbox FB k. babai.

Sunday, March 16, 2014

Tahun Melawat Sabah 2014 : Kota Kinabalu/Kundasang/Kudat

Enrty dah berbulan-bulan lamanya tapi baru nak hapdet hehe. Ok, masa awal-awal tahun hari tu, aku ditinggalkan suami untuk bertugas ke Sarawak. jadi untuk mengurangkan kesedihan aku beli tiket ke Sabah iaitu Kota Kinabalu. Aku ke sana dalam 2 minggu jugak lah. Aku travel sorang-sorang je. Aku duduk secara haram di UMS iaitu di kolej adik aku. Sebenarnya pemergian aku untuk bercuti nih tak dirancang pun, tapi sebab terlalu stress aku pun planlah saat-saat akhir. Masa tu juga adik aku tengah exam, tapi ada jugalah gap 5 hari untuk kitorang merayau-rayau di Simpang Mengayau. Hehehe.

Pada aku Sabah sangat cantik, ohsem dan mengkagumkan. Pantainya biru muda yang kita tak pernah lihat di semenanjung. Untunglah orang-orang Sabah. hehehe. Tapi dah tentu orang Sabah dah jemu tengok pemandangan yang sama setiap hari. Kalau pertama kali pergi mesti terpukau gila. Sangat cantik. Ini kali kedua lawatan aku ke Sabah.

Baik, tempat pertama yang kami pergi ialah Kundasang. Kami pergi ke sana dengan menyewa sebuah kereta Viva. kami travel berdua je. Hohoho berani sangat kan? Aku memanglah, excited bab-bab jalan tak kisah walaupun mengancam nyawa huhuhu.

Dari KK, kami menggunakan perkhidmatan Google untuk mencari jalan ke Kundasang. Jangan risau, jalan di Sabah nih mudah je cari. Tak banyak jalan, ada satu jalan je. Korang takkan tersesat punye. Cuma stesen minyak payah sikit. Jadi, kenalah isi minyak kereta penuh-penuh kalau terserempak tengah jalan tuh. Sepanjang perjalanan ke Kundasang, anda anda melihat pemandangan yang sungguh mempesonakan terutamanya sekitar Gunung Kinabalu. Setiap empat rasa nak berhenti bergambar. Nasib baik adik aku separuh perempuan separuh lelaki ni sporting aku gila bergambar. Yelah, tak bergambar nanti rugi tau.


Cantik kan. Suhu pun sejuk sangat. Tak macam Cameroon Highland mahupun Genting Highland. Tapi tak payah  ar korang bajet nak datang sini kena pakai sweater tebal-tebal. Aku kata tak payah, so tak payah!! Aku pakai tudung bawal, baju adik aku buat pergi mandi, dan selipar jepun sahaja. Aku memang hantu selipar Jepun Muahahaha.



Ini kat puncak bukit dah. kalau kat semenanjung macam kat puncak titiwangsa gitu la. sejuk giler. angin kuat giler. (giler adalah kata penguat pada zaman kini)

Dejavu di Kinabalu

Sebenarnya kami pergi sini, tak tahu pun arah tujuan nak pergi mana hahahaha. Nak pergi mana? Nak pergi ke Kundasang. Kundasang kat mana? Tak tahu. Huhuhuhu. So aku google, "TEMPAT MENARIK DI KUNDASANG" tapi tak jumpa maklumat yang bagi tips 100%. So aku pun call abang aku. Aku tanya dia, tempat tengok lembu kat Kundasang apa namanya ye? Macam darat tak pernah tengok lembu. Hahahaha. Jadi tempat tu namanya Desa Dairy Farm ok! Aku duk tanya penduduk setempat, mana ye tempat nak tengok lembu? Hahahahaha. Pulas punya pulas stereng jumpa gak. Masuk dalam sikit. Jalan terlalu curam macam naik Fraser Hills. Pastu kena mendaki. Aku sangat-sangat takut tetapi adik aku sangat-sangat berani. 

Dan kami sampai. Yeayyy boleh tengok lembu! Hahaha.


Betullah orang kata, Kundasang ini ibarat New Zealand of Malaysia. Pokoknya hijau lain, sangat sejuk, rumput warna lain yang kita tak pernah nampak pun di Semenanjung nih. Excited sangat nak meneroka.

gemuk @ montok?

Macam New Zealand kan?


But sorrylah. Kami bawa kamera cap ayam je. Aku yakin kalau bawa kamera DSLRSTUVWXYZ konpem cantik gambar.

Next, kami pergi ke Rumah Terbalik. Tapi tak sedap sangat datang sini. Tak  nak cerita. Huhuhu.






Dan, kami pun nak balik. Tiba-tiba, kami perasan bahawa minyak kereta baru luak 2 bar. Kalau hantar rugi. Jadi kami pon stopkan kereta tepi jalan. Aku google tempat-tempat menarik di Sabah. dan jumpa Tip of Borneo, Simpang Mengayau Kudat. Kami buat keputusan saat-saat akhir untuk ke Kudat dan berbekalkan Google, kami jumpa. Perjalanan ke Kudat adalah selama 3 jam. Kami sampai dah lewat petang. Masha-Allah, cantik sangat! Ombak kuat sangat! Di sini adalah dimana laut dua benua bersatu. Iaitu laut cina selatan dan laut sulu. Bersatu tapi tak bercampur. Kita boleh tengok ombak dari dua arah. Amazing! Kejadian Allah yang sangat mengkagumkan. Allahuakbar!





Warna pantainya aku janji tak serupa langsung dengan pantai di Semenanjung. Sumpah! Hijau daun juga tak sama. Sangat tak sama. So korang rajin-rajinlah berjalan di muka bumi ini untuk melihat tanda-tanda kebesaran Allah Taala. Alhamdulillah. 

Dan kini tengah berusaha untuk melawat negara asing pula. Suami aku pilih negara-negara Eropah, aku pula lebih suka negara yang tak jadi tempat orang untuk melancong seperti Afrika Barat, Pulau Seychelles dan Bermuda Triangle. Nak pergi tengok ye tak tempat tu misteri ada dajjal. Aku tengok  dajjal ni kat Malaysia pon berlambak. Kalau ye ada dajjal, misteri, pusat graviti bumi, ada black hole, aku nak tengok dan merungkaikan misteri tersebut sebab kat sana pun ada pembangunan, ada airport dan sebagainya. =)