Pages

Sunday, April 1, 2018

Tips dan kisah ke seoul & jeju, korea selatan.

Trip Kashmir baru episod dua aku dah tambah trip ke Korea hahaha. Mana mana lah. Trip ke Kashmir tu aku pun dah lupa macamana. Takpe kalau nak tanya apa apa just tanya je lah ok. Post ni pula aku taknak buat bersiri dah jenuh la korang tunggu episod dua. So aku cerita seringkas yang mungkin ya.

Korea bukanlah destinasi yg aku idam idamkan hahaha taktahu kenapa maybe tak minat Korea walaupun ramai rakyat Malaysia pergi sana tapi disebabkan aku nak penuhkan list travel ke seluruh dunia, alang alang ada tiket murah dan ada geng aku grab sajalah lagipun masa tu aku tak tahu nak buat apa kat rumah, so aku ikutlah kawan dua orang. Aku lebih suka pergi ke negara yg orang tak pergi sebenarnya, baru lah mencabar. Aku target nak pergi Bhutan, dan segitiga Bermuda, Pulau Seychelle, dan Bolivia tapi aku tak tahu lah bila sebab tak banyak info tentangnya.

Ok, sebelum ni mmg aku dah study sikit2 pasal Korea ni tapi aku lemah dari segi mengingati nama tempat. Bila travelmate aku bagi itinerary beserta nama tempat aku nampak mcm sama je semua.. Dongademun, Namdaemun, aku tak boleh nak ingat... So aku pun malas nak study. Aku cakap aku follow je haha. 

So aku pun pergi lah ke sana dengan flight Air Asia Rm800 (KL-Seoul & Jeju-KL), dari Seoul ke Jeju aku ambik flight Eastar jet Rm160. Aku gi bawa backpack je ngam ngam 7kg hahaha jimat punya pasal pastu diorang cakap bawa bagpack je senang sebab banyak tangga (padahal tak pun...baca sampai habis nnt aku cite) Ok, untuk hotel selama 10 malam kat Korea bila dibahagi tiga Rm500 sahaja.

Pastu aku study juga suhu kat sana, dan masa aku pergi tu suhu sekitar 3 degree hingga 6 degree. Aku sangkakan sejuknya macam Kashmir.. ni kisah perjalanan aku :

  • Aku isi perut dulu penuh penuh bersama suami tercinta. Nanti rindu pula dengan kari mamak hehe. Pastu salam salam ngan suami, cium pipi, cium mulut aku pon nangis haha aku tak pernah berjauhan ngan dia paling lama pun ¾ hari.
  1. tunggu flight ke korea..
  • Selepas 6 jam menempuh perjalanan, aku sampai ke Seoul. Aku solo tau, flight tak sama ngan travelmate. Bila sampai, benda pertama aku beli ialah kad Tmoney dan susu pisang. Hehehe. Mmg tengah dahaga gila masa tu, aku topap Tmoney kat kaunter terus, belum pandai guna mesin masa tu, aku topap dalam Rm100.

  • Aku berjalan cari train, tak susah pun korang! Macam KL je, sebijik mcm KL. So sebab aku dah biasa guna pengangkutan awam di Malaysia especially train masa belajar kat Tg. Malim dulu, so bagi aku tak susah lah. (Masa study dulu aku kaki jalan juga, satu Malaysia round ngan train…solo.. mak tak tahu..)

  • Ambik train untuk ke Seoul station sebab hotel kitaorang kat situ. Teraba raba juga, ala senang je. Korang kan pandai membaca. Install je Seoul Subway kat henfon tu, kalau tak tahu tanya je orang situ.
  • lelaki yg pegang henfon tu temankan aku sampai seoul station, tunjuk jalan semua.. alhamdulillah.. 
  • Sampai di Namdaemun, aku cari hotel. Hotel depan mata aku tak nampak, hampir dua jam aku berjalan, tanya orang lagi, tapi orang bagi jalan salah hahaha.. konfident je diorang. Pastu ramai pula makcik2 dan pakcik2 yg mabuk . kul 2 pagi bayangkan! Pastu aku menangis lagi kenangkan nasib diri di rantauan..tetapi aku harus mencari rezeki, membela nasib kita bersama.. eh ternyanyi lagu raya pulak.. jalan punya jalan akhirnya jumpa juga hotel tu! Ya Allah, keluar station tadi jalan sikit je. Aku pun ketuk ketuk pintu, takde staff buka pintu hotel. Aku kesejukan kat luar hotel. Aku nangis lagi.

  • Aku nak contact travelmate aku, xboleh! Aku nak wassap takde internet. Aku pun masuk 7e beli internet tapi xleh pakai. Pekerja 7e tu xnak tolong langsung aku. Ya Allah dugaan apakah ini.. aku berdoa supaya Allah permudahkan urusan.

  • Aku pun berjalan melewati orang mabuk tadi, anjing lagi. Pergi balik ke hotel. Alhamdulillah, staff pun keluar. Lagi sekali aku xtahu nombor bilik kitaorang sebab travelmate aku pun tak diberitahu juga. Aku pun minta staff carikan nama kawan aku tuh, lama juga nak jumpa..dan akhirnya.. arghhhh.

  • Akhirnya aku dapat masuk ke bilik hotel. Tapi canggih tau hotel, dinding panas, lantai panas, ada ekon panas, ada air panas.. haha. Teringat kat Kashmir haritu, air panas nak mandi pun kena rebus dulu, lantai sejuk gila terloncat loncat aku berjalan… azab sekali kalau nak berak sebab air paip takde air panas, kebas bontot hahaha pastu mangkuk jamban tu sejuk mcm air batu…alhamdulillah, kat korea aku tak merasa itu semua! Kat Kashmir mmg jauh ketinggalkan. So kalau betul2 nak rasa betapa seksanya sejuk pergilah Kashmir. Kena tahan je sejuk tu rasa mcm nak mati haha.

**************************************

Hari kedua dan berikutnya aku skip ya.. Mcm biasa lah, jenjalan sekitar Seoul, takde apa yg menarik pun, mcm KL jaa.. hahaha. Tapi travelmate aku punya stamina mmg tinggi, aku je yg semput semput hahaha.  Kat sana aku guna train je pergi situ sini. Dan makanan dia, pada aku mmg tak sedap langsung. Ulang, langsung!



cantik asal




feveret! yasss! hari hari aku makan ni. Rm40 sepinggan. bolehlah 3x makan. aku beli nasi kat 7e panaskan dalam microwave. 


Dah la nasi sikit, nasi pulut pula tu dia bubuh! Hahaha. Tapi aku suka ayam spicy dia tu, yg lain lain mmg out pada tekak aku! Dah la aku tak bawa bekalan makanan, aku bawa maggi je. Kebulur la aku. Aku nangis je sebab rindukan nasi. Kat sana susah nak cari makanan halal, kalau ada pun mahal nak mampus so aku makan nasi sekali sehari je. Aku nak muntah hari2 makan maggi. Next trip kalau pergi ke negara bukan islam aku nak bawa rice cooker, ayam ikan sotong bekukan siap2, cari hotel yg ada fridge dan microwave, ini janji aku. Aku mmg kental, aku boleh jalan sorang, aku boleh tahan sejuk, aku tak mudah penat jalan jauh, tapi aku lemah bab makan hahahahahaha. Kalau 4/5 hari mungkin aku boleh tahan, tapi sampai 10 hari xjumpa budu bukan diooo.. dah la makanan dia tak sedap.

Pastu kalau korang nak bawa bagasi ke, bawa almari ke, bawa jelah ya jangan jadi mcm kami angkut backpack atas belakang, dah la train station dia sampai 5 tingkat tahu bawah tanah tu?? Kena jalan jauh lagi. Takpelah sebab xtahu kan. Hehe. Kat sana banyak tempat shopping, ada murah ada mahal.. tapi banyak yg mahal drpd murah hehehe.. aku tukar duit Rm1500 untuk buat belanja aku habis Rm1000 je termasuk ke Nami Island dan cable car namsan tower dan beli barang xpekdoh hihihihi.. Aku malas nak tulis details, korang terjah jelah ya. Aku kat sana pon jalan sorang2 je, terjah je mana mana inshaallah tak sesat. Aku tak follow sangat travelmate aku tu sebab diorang hulk, bukan manusia sedangkan aku hanyalah insan biasa yang berjalan mcm siput sedut so aku bimbang merosakkan mood diorang aku pilih nak jalan sorang2 jaaa…hahaha..


Menunggu bas ke Nami Island


dia pon nak jugak.. sebenarnya gigil2 tangan masa nak shoot ni. haih..

asal cantik je bini orang.. ye tak? haha


ewha woman universiti

mashallah cantiknya..

naik tangga...utk sampai ke namsan..

love lock!



Selepas 5 hari di sana, kami terbang pula ke Pulau Jeju.. kalau Jeju ni aku suka sebab aku kan jenis sight seeing person, bandar2 tak suka sangat suka tengok view yang cantik2 je.. kat jeju ni kitaorang travel drive kereta, tapi driver wajib ada lesen antarabangsa, so sebab aku takde aku jadi boss jelah hahaha. Aku tak tahu berapa kos kereta berserta minyak sebab aku bayar kat kawan tu Rm150 je untuk 3 hari kat Jeju.. boleh dikatakan semua tempat di jeju tu kitaorang pergi.. kalau tak sewa kereta aku tak tahu mcmana nak jalan kat jeju tu, mungkin boleh cari kat blog lain.. mcm tak guna pon masuk blog aku kan?hahahahahaha..

sewa kereta axia..

canola field..

kat jeju masa ni tak sejuk sangat dah.. pakai baju bese bese pun boleh.. cam cameron highland camtu je.. just nice je..


tapi kat atas bukit ni mmg sejuk tambah pula angin kuat mmg menggigil






air terjun ada pelangi


cherry blossom baru nak keluar


love land.. banyak ambik gambar kat sini hahaha tapi aku up 1 jelah ye takut korang terangsang.. korang ni bukan leh kiree

view dari hotel.. subhanallah.. masa ni dah rasa sayu sebab esok dah nak balik. mcm xnak tinggalkan tempat ni




Jeju cantik sangattttt.. dan romantik sangat rugi datang ngan member lagi best kalau datang dgn cinta hati boleh feeling gerua…

Harap cerita tak seberapa ni dapat membantu lah! Hahaha. Ringkas je sebab pergi sana senang jer mcm pergi KL je, percayalah. Tapi aku ada cadangan kalau ada yang nak bajet betul2.
Tiket AA promo RM500-RM800 return, ambik luggage bawa beras, makanan yg dibekukan.
Hotel RM 100/malam korang duduk la 3 malam.. cari hotel bajet yg ada fridge, microwave, mesin basuh. So bawah Rm2k dah boleh sampai Korea. 

Nak jenjalan pakai Tmoney je. Isi RM 100 dah terlebih drpd cukup dah. Hehehe.  So kalau bajet RM 1200 – RM 1500 tu dah boleh dah. Tunggu apa lagi, pergilah sekarang. Pergi sendiri je, xyah pakai ejen pun xpe! Senang sangat u ols. Kalau tak biasa jalan kat KL, hah pergi KL dulu, try2 naik monorel, LRT, BRT, MRT dulu.

Tq korang ! Next... Indochina trip!

Wednesday, December 27, 2017

Kembara Kashmir Part 2

Hai korang... ok aku sambung bab 2.. bila cakap Kashmir, ramai yg err..Kashmir? India? Kotor? Hancing? Kencing merata? Haha.. Ok what? Kata traveller sejati takkan itu pon jadi masalah? Tapi sebenarnya Kashmir tak mcm tu pon.. Bersih, sungainya bersih ibarat sungai susu dan madu di dalam syurga (haha, over kan..)

Hari kedua kami pergi ke Gulmarg, cantik tapi aku tak berapa suka. Tapi suka. Tapi tak suka. Eh! Masa Akbar drive ke Gulmarg tu, mendaki sikit mcm naik ke Genting Highlands, haa camtulah. Mcm Genting la senang citer.. Di kaki bukit tu dah nampak snow sikit sikit aku dah teruja.. Pertama kali tengok snow kan.. Gulmarg ni mcm kawasan tumpuan pelancong dan ramai sangat pelancong dari India, bukan Kashmiri. India yg kulit gelap tu. Korang tahu la perangai diorang camneeee.. So agak sesakla..Ramai orang. Tapi tak seramai Genting.

Masa nak naik gondola (gondola tertinggi di dunia) diorang tak reti nak beratur. Berebut. Tolak tolak. Pastu mcm nak bertumbuk pun ada. Kalau pandai cakap nustan geram je nak sound jugak hahaha.. Masa sampai sini, awal awal dah kena tipu. Mushtaq dah beritahu jangan layan org yg bawak kuda kat sini.. Tapi diorang paksa.. Hmmm.. Takpela. 

Tips : Sampai je Gulmarg, korang jalan kaki je sikit. Xjauh mana pun. Tak payah pergi naik kuda. Jalan kaki je untuk pergi ke stesen gondola tu.. 

Then beli tiket gondola 700 rupee return untuk dua orang..

cantik sangat gulmarg ni.. gulmarg ada dua phase.. gulmarg ni tempat main ski.. banyak aktiviti yg boleh dibuat di gulmarg tapi kita kena pandai tawar harga..diorang akan up harga 10x lebih mahal.. so pandai2 la tawar.. kalau boleh tawar je harga xmasuk akal.. kalau dia xbg cakap je xnak main...dia akan setuju dgn harga kita..



hensem gila bhai. hahaha. dia ni nak beli aku nye gopro.. diorang kat sini mmg jakun ngan go pro.. pegang go pro kat sini jadi perhatian ramai orang..mcm xpernah tgk go pro..


gulmarg ni mcm kawasan pelancongan la.. pelancong banyak tertumpu di sini..

sejuk sangat.. tapi sebab ada matahari aku rasa ok sikit..

Perfume mulut yang wangi ni nak juga bergambar.. hahaha.

Di Gulmarg kami cuma naik sledge je.. sakit punggung hahahaha. naik sekejap pastu xnak naik dah. Pastu main guling guling dalam salji.. tu je. hehehe. aku malas nak buat aktiviti, sebab sejuk sangat. aku main snow je... mcm budak2.. yela zaman budak dulu tak merasa.. dah tua baru nak rasa...
Pastu kitaorang pun balik lah, malam di Srinagar takde apa apa.. Masa pergi ni, kul 5 ptg dah gelap tau.. Kul 7.30 aku dah tido hahaha.. Pertama kali aku tido awal, aku terbangun pukul 12 malam eh malam lagi.. pastu terbangun pukul 2 pagi pula.. malam lagi.. bangun lagi pukul 4 pagi.. malam jugak.. bangun kul 6pagi baru subuh.. huh! hampir 12 jam aku tido hahaha.. penat tau tido.. musim winter menyebabkan malam lebih panjang.... puas tido saja..

Next... Jumpa lain hari...


Friday, December 22, 2017

10 hari kembara ke Kashmir

Hai korang.. Assalamualaikum..
Alhamdulillah, aku baru saja balik dari Kashmir. Tentu ramai yang nak pergi Kashmir kan? Tak kurang juga yang taktau Kashmir tu apa.. Hahahaha. Aku tahu Kashmir masa sekolah dulu, cikgu aku stress mengajar kita orang lepas tu dia cakap dia nak berhenti kerja, buat bisnes pastu nak pergi joget lagu hindustan dekat Kashmir. Bermula dari situ aku pun google la "KASHMIR" , oh rupanya disinilah citer hindustan duk nyanyi2 joget joget tu aku  pula kaki hindustan. Dekat google pun cantik. real pun cantik camtu lah. Pastu dari sekolah sampai masuk u, sampai keje sampai bisnes aku boleh katakan setiap hati pasang impian nak ke Kashmir. Suami aku pon naik muak dah aku selalu sebut perkataan Kashmir hehehehe.

Sebenarnya tahun lepas lagi plan nak pergi tapi tak jadi sebab sayang duit hahaha. Tapi bila fikir takde duit pada aku sampai bila bila pun kita xleh travel. Sebenarnya duit boleh dicari, masa muda tak boleh. Takkan nanti tua ketar lutut baru nak travel kan. Takkan nak tunggu anak besar dulu.. Aku simpan duit bisnes tu last last aku rugi sedikit duit . Biasalah bisnes ada untung ada rugi. So sebab aku kecewa sangat dengan kerugian itu dalam 30k jugak, aku nekad nak pergi juga. Aku rasa mcm buat apa aku simpan duit kalau tak guna esok esok aku mati orang lain juga dapat merasa duit tu. Aku fikir masa tu aku dah tak nak serius dengan hidup ini. Selama ni kejar duit je, stress! Alhamdulillah masa aku rugi tu suami aku pula dapat rezeki yang tak disangka sangka. So dialah yang sponsor aku pergi hihihihi. Last last aku tawakkal je beli flight tiket dulu guna duit sendiri. Suami aku mmg taknak pergi, tapi kalau dah beli tiket atas nama dia takkan dia taknak pergi kan so nak tak nak terpaksa la hehehehehehe.

Aku beli tiket KL- Srinagar dua orang RM 2.5k jer return. Dekat sana dah ada tour guide siap siap.. Lepas ni aku akan cerita lanjut pasal tour guide tu ok. Ok, straight to the point.

Kami pergi masa end of autumn/early winter. Percutian kalini sangat bermakna sebab aku leh sambut anniversary dan birthday aku serentak.

Hari pertama, kami ke KLIA kawan hantar. Bayar la duit minyak kawan tu RM30 jangan nak naik free ok kata kawan hahaha. Flight kami ke New Delhi selama 5 jam. So install la apa apa dekat henfon untuk buang masa 5 jam tu. Aku install game banyak banyak. Perjalanan rasa mcm pendek je. Oh lupa, nak ke kashmir kena buat visa india tau bayaran Rm190 lebih kurang. Alhamdulillah dekat airport takde banyak masalah, smooth je sehingga lah sampai di airport New Delhi. Sebelum pergi pastikan study cukup cukup tau.

Aku memang dah study tambah2 india ramai scammmer so aku lebih berhati hati. Bila sampai di New Delhi jakun jugaklah cuaca sana sejuk hihihi.. Aku ingatkan panas sebab dalam citer hindustan tak menampakkan New Delhi panas pun. Rupanya suhu 12 degree jugak. 

"So bila sampai aku excited nak keluar airport ambik angin New Delhi. Tiba tiba ada seorang lelaki (yang aku kira sebagai scammer) datang memaksa kami untuk ambik teksi dan tidur di hotel. Kami menolak dengan baik tapi dia tetap paksa dan ikut kami. Dia kata tak boleh tidur di airport memandangkan flight kami ke Srinagar esok pagi. Lepas tu suami aku pun marah kan aku, cakap aku gedik nak keluar kan dah kena paksa. Pastu aku gaduh ngan suami aku cakap aku mana tahu. Sebelum itu suami aku mcm nak ambik pakej yang orang tu tawarkan lepas tu aku cakap kat suami aku, aku pernah baca dekat group backpackers kalau orang tawarkan teksi dan hotel jangan ambil, sebab nanti macam2 helah diorang akan buat, boleh jadi nak samun, ada yang kena bawa ke tempat lain, buat buat kereta rosak pastu kerosakan kereta tu kita yang tanggung. Macam2 lah. Menyesal juga aku keluar drpd airport pastu aku bertegas nak masuk ke airport jugak. Pastu ramai lah yang beratur nak masuk ke airport, aku berdoa tak henti supaya dapat masuk ke airport, sampailah ke petugas tu, tunjuk tiket alhamdulillah lepas. Pastu aku jeling mautlah suamiku, belum apa apa dah nak marah orang. Lagi percaya dekat india tu drpd aku sendiri haha pastu aku pura pura merajuk la. Macam aku yg menang la. So len kali kalau taknak diganggu oleh scammer, jangan keluar airport ya.. hanya yang ada boarding pass sahaja boleh masuk airport.. tak mcm KLIA sesiapa pun bebas masuk siap shopping lagi huhu..patutlah ketat undang2 nya..

So kami bermalam di airport, aku tak tido sangat pun main game je dah la takde internet kat situ huhu. 

Esok pagi kami berlepas ke Srinagar, sesampai je kat sana dari atas flight lagi subhnallah cantiknya view . Menangis jugaklah tengok banjaran himalaya panjang dan tinggi..dan menangis sebab dah lama kan aim nak ke sini..akhirnya tuhan makbulkan..


Sesampai di airport Srinagar, Fuh sejuk gila. Tak pernah aku rasa sejuk mcm tu hahahaha. Pagi tu suhu 0 degree. Tapi aku berlagak taknak pakai jacket lagi sebab nak feeeeel rasa sejuk tu. Haha pastu 5minit je tahan, keras kejung jari jemariku. Pedih sangat! Sakit. Cepat cepat buka bagasi cari glove.


Masa ni tengah isi borang arrival. Tour guide kitaorang sampai lambat sebab silap faham waktu arrival. So tunggulah dia datang dalam sejam jugak. Nasib baik ada polis kat situ jaga kami berdua. Yang lain lain tu semua duk tawarkan pakej masing masing. 

Ok, aku dah tak tahan. Terpaksa cari jacket dan glove.

Tak lama lepas tu Mushtaq pun sampai. Weii. hensem wei tour guide kami hahaha. Sampai dengan driver dia nama Akbar kami panggil dia newspaper pon hensem nak mampusssss !! Nasib baik bini orang kahkahkah.


aku lega duduk dalam kete sebab ada ekon pemanas.. ahhh... 

Sesampai saja di houseboat, Mushtaq tanya nak sarapan ke makan tengahari. Aku cakap apa apa sajalah yang penting aku nak nasik dah 24 jam tak jumpa nasik ni hahaha. Mushtaq cakap ok nanti breakfast dulu, tidur lepas tu lunch. 

Breakfast setiap pagi, roti dengan omelette, jem dan kashmiri tea. Nak nangis omelete dia sedap gila.

Lunch pula biasanya nasi dan kari ayam/kambing. Tapi xsama ngan kari india tu. lain sangat makanan dia tapi sedap sangat. kami berdua mmg makan sebanyak banyaknya. kena makan cepat cepat lepas dihidangkan sebab nanti sejuk dan beku. 

Lepas lunch kami bersiar siar naik shikara...







Ni sikit tips naik shikara. Masa kita tengah syok nikmati alam sekitar akan ada ramai penjual menghimpit shikara kita dan jual mcm2 barang kat kita. Tapi tolonglah sado kan hati, jangan beli sebab terlalu mahal. Habis duit kami kena pow kat sini saja. Dah tolak baik baik pun dia paksa lagi rabak poketku. So kena buat bodoh je. Hmmm.


Balik, hari dah malam. Sejuk gila. Nasib baik ada heater. Heater ni mmg tradisional tapi bisa memanaskan seluruh rumah/bilik. kami selesa tinggal di houseboat Mushtaq sebab warm.



Dinner sedap gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa

peluk water bag je untuk panaskan badan huhu
Ok lah, nanti aku sambung part seterusnya ya....