Pages

Sunday, July 20, 2014

Satu langkah ke hadapan

Hye!

Alhamdulillah. Ini merupakan entry paling bermakna dalam hidup aku sebagai seorang anak dan isteri. Kalau dahulu aku pernah membanggakan mak ayah dengan cemerlang semasa STPM, sekarang pula 1st class degree untuk Ijazah Sarjana Muda. Sungguh aku tak menyangka dan tak pernah mengejar semua itu. Kawan-kawan pun tahu aku ni antara yang termalas masa dalam kelas. Hahaha. Tak juga aktif berpersatuan melainkan aktiif mengorat dan mengayat hahaha. Kalau masa STPM dulu naik ke pentas dengan mak dan ayah, ISMP ni dah tak boleh tayang mak dengan ayah. =( Kenapa yaa macam tu.

Ibarat kata pepatah, hidup ibarat roda, kadang-kadang kita di atas, kadang-kadang kita di bawah. Dalam tahun ni merupakan tahun paling mencabar dalam hidup aku. Terlalu banyak tohmahan, masalah, orang cemburu dan dengki, fitnah, orang yang mengadu domba sedangkan aku tak pernah masuk campur urusan diorang. Macam-macam mereka mengata aku sedangkan mereka tak tahu perkara yang sebenar. Semua yang keluar dari mulut pendusta itu hanyalah andaian dan tanggapan peribadinya terhadap diriku. Dan aku menganggap keputusan peperiksaan ini adalah hikmah dari semua itu. Rezeki sebab aku tak perlu membayar PTPTN sebanyak RM 8000.

Terlalu banyak yang aku berkorban pada semester lepas.  Aku sangkakan tesis aku akan dapat markah begitu teruk, walaupun sepanjang menyediakan tesis itu, payah sangat. Kalau orang lain boleh merujuk tesis di bilik tesis, aku tak begitu. Tesis aku tak pernah dikaji oleh orang lain. Cemburu tengok kawan-kawan tajuk tesis cuma analisis kesalahan bahasa yang berlambak contoh-contoh di perpustakaan. Dalam google juga tak ada tesis aku. Aku terpaksa mencari banyak buku untuk menyediakannya. Aku kena uji, try and error aku punya kajian tu, dan bila salah, terpaksa uji lagi dengan kaedah yang lain. Susah sangat. Dan akhirnya Allah membalas dengan dapat A untuk tesis aku itu. Puas hati!

Bukan result exam saja. tapi rezeki suami juga bertambah dari sehari ke sehari. Alhamdulillah dipertemukan dengan seorang hartawan yang dermawan, baik hati dan pemurah yang ikhlas membantu bisnes kami. Tapi yang ini aku taknak cerita lagi sebab sekarang kami masih lagi di peringkat pertengahan, kami belum mencapai puncak lagi. Kami tengah mendaki perlahan-lahan untuk sampai ke puncak kejayaan dan kekayaan. Kalau diibaratkan seperti dari Pasir Puteh nak pergi ke Cameron Highland, kami baru sampai di Gua Musang. Insya-Allah dalam masa setahun dua lagi kami akan sampai ke puncak. Kami sudah bosan mendengar orang mengata, mengeji dan menghina kami. Kami sudah tidak mahu dengar tohmahan dan cacian sebab kami sendiri tak pernah mengeji orang lain. Cuma kalau orang tu selalu lebih-lebih dengan kami, agak naik angin juga. Sampai bila kami nak sabar.

Dalam FB, blog dan IG, aku hanya post tentang aku. Tak pernah post tentang kamu-kamu. Siapa yang berhati luhur akan melihatnya secara positif dan siapa yang ada MASALAH HATI, pasti semua yang ada pada aku ini adalah MASALAH PADANYA. Jangan dekat dengan aku untuk melihat urusan hidup aku tetapi rapatlah dengan aku kerana Allah SWT. Hati kamu akan lapang sentosa.

Semakin hari aku belajar, dulu aku mahu baik dengan semua tetapi aku sedar BUKAN SEMUA ORANG SUKA KITA. Mohon sangat, jangan memusuhi aku kerana aku tidak pernah mahu mengambil tahu tentang kamu-kamu, atau membawa mulut tentang kamu-kamu.

Kalau ikut hati, kami tak mahu buat baik dengan mereka-mereka semua. Kita bagi apa yang dia nak, bagi itu ini, cuba ambil hati tapi kalau dia mind set kita begitu, maka sampai mampus pun kita akan tetap begitu. So aku rasa aku dah malas dah berbaik-baik dan ambil hati manusia yang tak tahu menghargai dan bersyukur.

Dan bukan tugas aku untuk puaskan hati semua orang.

Dan. terima kasih mak, ayah. berkat doa kalian aku berjaya. terima kasih keluarga dan suami banyak membantu. terima kasih kawan-kawan, terima kasih orang kampung. ingat lagi orang kampung bagi duit padaku rm3 masa buat majlis kesyukuran. aku tahu, mereka ikhlas bagi. aku sangat-sangat hargai rm3 itu dan aku akan balas balik. janji. 




Thursday, June 19, 2014

Semester 1 to Semester 8

hai uolls..

uolls,haha.

selain entry kahwin, yang ini merupakan entry yang paling bermakna dalam hidupku. kenapa bermakna?sebab aku dah habis belajar. awyeah! orang pemalas macam aku memang anggap habis belajar tu paling bermakna dalam hidup hahaha. sambung belajar? Insha-Allah kalau ada keperluan untuk berbuat demikian.

Selama 4 tahun @ 8 semester aku di sini, aku dah tempuh pelbagai suka duka yang mana menjadikan aku lebih matang untuk hari-hari muka. Wah, ayat macam karangan pulok. Matang hok xtahan tuh hahaha. Jarang-jarang nak menjiwai apa salahnya kan. kesemua kisah aku setiap semester aku dah cerita segalanya dalam blog so tak payahlah aku nak cerita lagi.


First sampai UPSI diorang ambik gambar aku ni. dan kekal sehingga kini sebab gambar nie menjadi gambar di kad matrik sejak sekian lama dan selama-lamanya muahaha. nasib baik comel juga saya dalam gambar nie.kalau tak, gambar ni la aku duk usung gi mari gi mari hahahaha..


housemate kolej za'ba

Alhamdulillah. pelbagai kesukaran dapat diatasi dengan jayanya. kadang-kadang aku renung kembali, terlalu banyak kesusahan yang aku tanggung sorang-sorang sepanjang di sini. kesusahan terpaksa beratur dan berebut-rebut bas, kesusahan menyiapkan esaimen sampai jadual hidup tak menentu, kesusahan berlapar sebab tak cukup duit makan. bukan jenis yg suka minta duit ngan mak. betapa susah angkat beg berat-berat balik kampung ngan KTM. okey, bukan aku sorang. semua orang pon rasa kesusahan tu haha.

then, masa nak habis dah baru rapat dengan geng enam jahanam yang selalu menceriakan hari-hariku. ini mereka. 2 jahanam lagi taktau hilang ke mana hahaha


bersyukur dipertemukan dengan mereka. seorang yang manis, baik hati, berbudi bahasa, lebih mengutamakan kebahagiaan orang lain, seorang pendengar yang baik, itulah saya. mereka? mereka jahat. selalu kentut merata hahahaha. gurau je gurau. gurau pon xboleh. mereka baik lah. kalau kentut dalam jamban lepas tu basuh. see? betapa bermoral kan mereka nih?

pastu sebelum meninggalkan upsi kami konon-konon nak la photo shoot di sekitar UPSI sebagai kenangan terakhir. semoga gambar ini kekal buat selama-lamanya. nanti dah tua-tua nak tengok balik upsi leh la buka balik entry nih. simpan dalam pendrive nnt masuk virus.




dua yang tengah tu bini orang. dua yang hujung masih anak dara. silalah pilih yg mana berkenan di hati saya nak jual murah-murah haha





ada baby dalam perut nih

jerawat aku macam bisul. stress!

mok aji kelesom a.k.a me at sem 8



sebab ini blog aku maka haruslah memasukkan banyak gambar aku haha. kalau nak gambar sendiri, masukkanlah dalam blog sendiri. =)







batu belah batu bertangkup...bukalah mulut aku nak masuk






Y.M Prof Emeritus Datuk Dr. Hjh Raja Noraniza Ibni almarhum YM Raja Abdullah haha
hello baby. baby tengah buat apa tu??







apa kena mengena tasik proton city dengan upsi? haha. 

Lastly, alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah. selamat tinggal upsi. sekarang aku kena fokus pada tanggungjawab yang lebih utama, iaitu berbakti kepada suami. dah nak bulan ramadhan, maka wajiblah isteri memasak untuk suami yang nun jauh di sana.. =)

orang lelaki dia tak kreatif nak memasak, makan je apa yg ada. maggi, sardin, huhu. takpe sayang. mu tunggu aku datang. nanti kita masak sedap-sedap ye. 

ok babai..............................................tak tahu bila pulak leh update sebab sana xde line tenet huhu. nanti free2 aku bagitau macamana cara nak masuk ke pedalaman tempat tinggal suami aku.


Tuesday, June 17, 2014

Honeymoon Bandung Part 3

 DAY 4


Ok, ini yg paling last. Pada hari keempat, dengan menggunakan supir yang sama iaitu Pak Andre, hari ni kami ke Kawah Putih! Yeay, dah lama pasang angan-angan nak datang sini akhirnya Allah makbulkan juga permintaanku ini. Okay kat kawah putih xde orang minta-minta duit dah.

Tempat ni sejuk. Orang-orang yang tinggal kat sana memang pakai baju tebal-tebal. Macam dalam film Fanaa gitu. Macam duduk kat banjaran Himalaya pulak. Hehehe.

Ok, kita tengok gambar jelah ek.


Nak naik ke puncak kena guna benda ni. Masuk dah tak ingat berapa, rasanya macam 75 000 RP seorang, macam tu lah
gaya jutawan MLM yang baru dapat hadiah kereta BMW
 Kat sini. supir tak ikut sekali sebab berbayar. Pastu sebab aku hanya travel berdua, so aku ambik gambar dia. Dia ambik gambar aku. Takde orang nak ambik gambar kami.

giler cantik



fuyyoo.. cantik giler


alololo..cantiknya..



Pastu terjumpalah pasangan yang macam kami jugak , yg xde orang nak ambik gambar diorang. So suami offer diri untuk ambikkan gambar diorang. Pastu diorang ambikkan gambar kami pulak. Hewhewhew.



Walaupun gambar ini mencetuskan kontroversi baru-baru ini, aku nak letak jugak lagi sekali! Hehehe. Sibok je orang yg tak puas hati gambar aku dengan suami siap cakap melampaui batasan agama. Melampau tengkorak dia. Aku cium suami aku, bukan suami kau pon. Pastu cium pipi je pon bukan letak gambar cium muluttt hahaha. Alah korang ni, tengok gambar macam ni pun dah terangsang. Adoi!

cantiknya di luar batasan bayangan manusia

serious cantik

cantik nak mampus

macam artis pulak diorang nih

tak tahan bau belerang yang kuat


Ini gambar peluk-peluk korang jangan nak terangsang ye. Kamon la..janganla suka dengki. Tak Amerika langsunglah macam tu hahaha.

Petangnya, kami ke rumah kain. Gambar sorry xde ada dalam tab cik abam aku. Rumah kain tu dipanggil juga sebagai toko kain. Kesemua kain kat situ harganya cuma RM 30. =)

Malamnya, kami makan di restoran Sang Kuriang. Agak mahal makan situ, habis dalam 300 000 RP makan dua orang. Pak Andre tunggu je kami makan. Bila kita tanya dah makan ke belum, dia jawab sudah. Pastu kita ajak makan sekali confirm dia tolak. Orang sini tak suka dapat benda free2. Tapi suami kesiankan dia, suami aku bungkuskan dia nasi goreng ayam. Masa nak keluar dari kereta, suami letak je bungkusan tu dalam kereta. Alhamdulillah dia tak menolak, dia siap doakan kami supaya murah rezeki kami. Selalu saja dia doakan kami. Kami pun doakan dia jugak.. =)


DAY 5

Pagi-pagi lagi Pak Andre datang menjemput kami di hotel untuk ke airport. Bayaran hantar cuma 80 000 RP. Berbeza dengan supir yang pertama "paw" kami sampai 400 000 RP. Oleh sebab dia baik maka suami bayar 100 000 RP jugak hehehe. Itulah pengajaran, kita kena jadi baik. Kena buat baik dengan orang yang baik macam kami hahaha. Sape yang buat jahat dan kedekut dengan kami, kami sejuta kali kedekut dengan orang tuh!

Okay, selamat tinggal Bandung. Next time kami pergi bawa baby pula ye! Semoga Allah murahkan rezeki semuanya...


Honeymoon Bandung Part 2

Penat semalam belum hilang, hari ni kami cancel supir yang semalam, ambik Pak Andre yang sangat baik hati. Kalau sesiapa nak nombor Pak Andre, silalah PM aku di Facebook. Today, kami nak ke Tangkuban Perahu seperti mana blogger-blogger selalu pergi. Tapi blogger-blogger pergi setakat atas tu je. Kami turun sampai bawah. Terketar lutut masa sampai sana. Nak masuk sana kena bayar 600 000 RP bersamaan RM 200.00 kurang lebih. Kan dah kena cekik kat situ. Takpe, sugar daddy duit dia berlambak. Jangan kesiankan dia.

Sebelum pergi, dah banyak kali google tips ke sini. Paling ramai orang bagitau, nanti ramai peminta sedekah yang jual barang dengan harga yang jauh lebih mahal berbanding harga-harga kat bawah sana. Selalu orang pesan, jangan layan, buat hati kering, kena jadi zalim. Aku dah sedia. Datanglah sesiapa pun aku takkan kesian! Nekad dalam hatiku. Apa yang membuat aku nekad ialah dalam beg aku takde duit sebab tu berani jamin aku takkan beli hahaha. Oopsss. terlupa! Aku berjalan dengan orang kaya. Yang ada duit. Yang tersangat pemurah dan baik hati. Berkali-kali aku pesan pada dia, tapi dia buat tak tahu. Aku kalau ada duit beli jugak kot. Last-last terbeli jugaklah banyak, bukan satu.

Dah korang kenapa selalu pesan kalau pergi kena jadi zalim? Aku pergi tengok rakyat Indon dengan mata hati. Masa aku pergi, tak ramai kanak-kanak yang jual-jual tarik-tarik baju yang orang duk cakap. Aku tak nampak semua tu. Yang aku nampak, lelaki-lelaki dalam umur 20, 30, 40 an yang jual-jual benda kecik-kecik. So aku yang baik hati ni cuba selami hati mereka. Apa yang mereka cerita pada aku :

"Di Indonesia penduduk padat, rakyat tak ada kerja. Satu keluarga, hanya seorang sahaja yang dibenarkan bekerja. Itu pun kerja jaga parking, urut pelancong, jual keychain. Itulah kerja yang kerajaan bagi pada rakyat, kemudian ada pula sistem rolling dan menjadikan seorang rakyat dia hanya bekerja sehari sahaja dalam masa sebulan. Pendapatan cuma RM 300 sebulan dengan anak enam. Kos hidup tinggi, harga makanan sama sahaja dengan harga makanan di Malaysia. Contohnya bakso satu pinggan dah RM5, bukannya murah RM 1"

Mengalir air mata aku mendengarnya. Orang sana memang baik-baik. Kalau kita beli apa-apa dari mereka, pasti mereka akan mendoakan kita. "Terima kasih buk, saya doakan murah rejeki ibuk..". Hah, dalam sehari tuh ada sampai 50x orang teraniaya doakan kita. Syokk! Hahaha.

Kalau kanak-kanak mungkin kami tak kesian sangat, tapi ni lelaki-lelaki, merangkap ketua keluarga, kerja cuma hari ni. Kami tak berkira, kami beli je barang tu banyak-banyak. Bukan nak beli pun tapi niat nak bersedekah. Ada satu masa, abang tu ikut kami sampai ke atas sebab nak kami beli barang dia. So suami hulurkan duit RM 10, dia tolak. Dia taknak. Ego seorang ketua keluarga tu masih ada. Mereka bukan pengemis, mereka berniaga. Sedih sangat, ya Allah!

Ok sambung.


DAY 3

Malas melayan perangai supir semalam, hari ni Pak Andre datang jemput kami ke hotel. Kami ke Tangkuban Perahu. Cantik teramat pemandangan kat sana. Sejuk sangat macam duk dalam peti ais huhuhu.



ini Pak Andre, penuh dengan informasi, supir merangkap cameraman.


ini suami saya. yang sangat degil.

Aku stress la suami aku selalu buat tangan macam jutawan MLM macam tu.

tangan tunjuk "best", apa yang "best" sangat nieh? hahaha

degil. gaya jutawan MLM, itulah dia. hahaa. tapi tetap sayang gakkk hahaha.
dah takde gaya jutawan MLM


Seterusnya, kami turun ke Kawah Domas. Perjalanan selama 1 jam. Capek saye. Gunung yang kami daki tu, setinggi 1800++ meter. Huh. Untuk ke Kawah Domas, kami akan melalui satu jalan bekas larva gunung berapi. Pada 200 tahun dahulu, gunung berapi ini meletus dan menghasilkan larva yang menjadi laluan kami pada hari ini.



Manusia pokok. Pokok yang dimakan oleh anai-anai.


Puteri buluh betung hahaha

pemandangan, subhanallah sangat cantik. silalah bawa air untuk menghilangkan dahaga.

yang kat belakang tu yg nak berniaga kat kami. dari puncak lagi ikut kami berjalan. sejam berjalan turun. sanggup!

berhenti rehat. walaupun sejuk tetap berpeluh huhu


handsome giler suami aku.

bangga ada suami handsome

Lelah. terjelir-jelir penat.

sampai. terkesima. sangat cantik. suhu sangat sejuk. tapi batuan tu panas. mengalir air panas.

air ni panas 100 darjah celcius. kami rebus telur. rasanya enak bangat..



tak suruh pun. alih alih kena bayar.




mereka semua sedang memujuk kami untuk membeli. aku duk tendang kaki suami supaya jangan beli alih-alih aku yg kena marah huaaa... T_T

Untuk massage guna belerang gunung berapi tu, kami dicaj 300 RP untuk dua orang. untuk cantikkan kulit dan lancarkan peradaran darah. pandai diorang berniaga. ajak kita turun bawah, kena bayar 300 000 sejam, kemudian kita penat, dia sediakan massage, kena bayar lagi. Suami aku ni, memang suka try benda-benda baru. Aku pon sama gak hehe. 

Pastu kami pun nak naik balik ke atas, katanya cuma 300 meter. Agak penat la. Last-last suami kena dukung. Hahaha. Ini barulah lelaki sejati yg gagah perkasa. Lebiu sayang muah muah muah.


nampak muka penat selepas dukung anak gajah hahaha

Kami sempat beli Strawberry, Blackberry dan Raspberry. Strawberrynya sangat manis, tak macam di Cameron Highland. Sedap sangat. First time makan blackberry ngan Raspberry sangat sedap. Nyum3. Rugi kalau tak try. Murah je. RM 30 untuk 4 kotak.




Pastu kami pon balik. Singgah makan di Restoran kami tak ingat namanya. Murah gila makan sini cuma RM 35.00 hahaha.  Makan macam-macam dah la sedap.


Lepas makan, kami balik ke bandar. Jauh perjalanan kami, ada dalam 3 jam. Jem lagi. Huhu. Tapi aku tabik la pada traffik kat sini. Walaupun takde peraturan jalan raya tapi tak eksiden. Boleh je bila-bila masa nak masuk, nak mencelah, nak u-turn. Hal ini menunjukkan bahawa pengguna jalan raya di Bandung kesabarannya sangat tinggi.

Malamnya, kami massage di Akar. Semalam kami dah massage di Atrium. Itu yang international. Kami nakkan yang local punya massage. Kat Atrium semalam best sebab tukang urut tu berisi. Yang Akar ni cewek-cewek cun, jari halus. Geli aku haha. Paling tak boleh blah dia naik atas belakang aku masa urut, I cannot imagine if they naik atas belakang cik abang aku. Mula mula tu cik abang nak massage jugak tapi nasib baik dia bagitau awal-awal, kami takde staff lelaki. So tak jadilah. 



Lepas massage jadi bertenaga balik. Memang terbaiklah! Patut orang laki suka datang Indon dan Thai kan, aku dah tahu rahsianyaaaa.. Tapi aku dapat belajar jugaklah cane nak urut tu. Malam tu aku aplikasikan pula pada suami aku. Dia kata "sedap" hahaha. 

Sambung Part 3 pula ye! Bye3 Love You all! Mmmuah!