Pages

Tuesday, April 17, 2012

Mansuh PTPTN

Pandangan yang tak berilmiah daripada aku. PTPTN tak wajar dimansuhkan. Kenapa? Kerana setiap pelajar bergantung 100% kepada PTPTN. Apa yang wajar ialah mansuhkan bunga/riba PTPTN itu. Agak2 la nak berdemo pun. Tapi mane tahu kan kot2 lepas nie kerajaan betul2 mansuhkan PTPTN..tapi mustahil agaknya.lebih baik wang itu disalurkan kepada lembu kerana lembu lebih memerlukan..ha!ha!ha! kalau berjaya, kita kena berterima kasih kepada pendemo2 tersebut. 

Aku bukanlah setuju dengan mereka yang diguna-gunakan oleh pihak pembangkang tu, bukan. Xpatut mereka mintak mansuhkan PTPTN, dan termakan janji palsu nak mansuhkan PTPTN. agak-agak nak korek duit kat mana kalau nak mansuh? Tapi mereka sepatutnya berjuang untuk hak mereka tanpa campuri hal politik. Tak perlu berpolitik untuk ini. Teruskan berjuang, tetapi berdisiplinlah kata dr.MAZA. Jangan gunakan slogan2 tertentu dan janganlah menghina/mencaci pemimpin2 tertentu.

Tapi yang aku tengok kat TV..bilangan IPTA di Malaysia sebanyak 20. bilangan IPTS sebanyak 501. Gila banyak IPTS berganda2 banyaknya daripada IPTA. apa kata kalau kita berjuang mansuhkan dulu IPTS. cuba tengok berapa banyak kolej kejururawatan swasta kat Malaysia nih? Masuk kolej, habiskan PTPTN dengan bergaya sakan beli Black Berry, iPHONE, handbag, jeans, tudung..dan banyak duit dihabiskan dengan duk galok dan berjalan2 je! bergaya melebihi orang dah kerja. (saya tak pernah mintak duit dengan mak walaupun tahu mak saya mampu bagi) bila habis, menganggur! tak bayar PTPTN.  jangankan yg menganggur, yg bekerja pun tak nak bayar jugak...hey!

berapa ramai kat negara nie yang tak bayar balik PTPTN? sama ada yang tak bekerja atau dah bekerja?berdosa tau masuk neraka kata Ustaz Azhar. Asalnya PTPTN itu haram kerana riba yang banyak, tetapi kita yang ambik PTPTN kerana terpaksa dikira darurat-Ustaz Nor Amin.

Aku ada hutang dengan PTPTN sebanyak RM8000. Kalau perjuangan ini berjaya, alhamdulillah, kalau tak berjaya, pasrah. pembangkang/pendemo nie kena ada kat malaysia. tanpa mereka, xdapatlah kita merasa kesenangan hari ini. berterima kasihlah kepada mereka. nak tunggu aku berdemo? ceh pooorah! lambat lagi.. hihihihhi..bukan..itu bukan tempat aku..org pempuan tak boleh tau dipublish sgt xelok..hahahaha.. (yg duk publish dalam belog nie ape?kuang3

2 comments:

azwa amani said...

sape2 berhak bagi pandangan.... yg pertamanya kalau ada org yg nk mansuhkan PTPTN, kan lebih baik tu....keduanya, berdemo tidak salah, tapi jaga adab-adab dan akhlak itu yg paling utama... ketiga, siapa berhutang bayar balik :)

Nora_Aniza said...

ye amani..benarlah itu :-)