Pages

Friday, June 15, 2012

Pendengki

Assalamualaikum...

Hari nie nak ceritakan perihal pendengki. Walau siapa pun kita, tak boleh lari daripada dengkikan orang dan orang dengkikan kita. Bila dengki, mula mengumpat, bila mengumpat boleh membawa fitnah.

Situasi 1 :

Seorang pelajar kelihatan mewah bergaya dengan kereta/ pakaian mahal-mahal. Lalu diumpat di belakang2. "Ek eleh, kalau nak berlagak guna duit mak bapak, tak yah arrrrr".

Sekurang2nya duit mak bapak dia, bukan duit mak bapak awak. Dia tak ganggu hidup kita pun kan?

Situasi 2 :

"Eh, pakwe kau kerja ape?"

"Pakwe aku cekgu je"

"Dok rok eh cekgu, gaji 10 sen!"

Biar ar.. pakwe ko polis prebet xpun kerja kilang aku tak pernah pulak nak menghina2 kerja orang. Biar gaji sepoloh sen pun sekurang2nya ada ilmu. Aku ada. Ko ada?

Situasi 3 :

Situasi paling pelik. Walaupun dia serba lebih daripada kita tapi tetap dengki ngan kita, bimbang satu hari nanti kita pulak lebih daripada dia. Dan mula mengata dengan harapan akan mematahkan semangat kita yang sedang berusaha nak senang macam dia. Contohnya :

"Eh, anak aku kerjaya drebar lori ayam gaji mahal macam PM, anak kau pulak tengah belajar kat universiti, belajar tinggi-tinggi kerja belom tentu.. Ngeh3!"

Situasi 4 :

"Ek eleh, pakai tudung Pearl Haya bukan cantik pun. Berlagak macam mahal. Kalau macam tu 10 bijik pun aku boleh beli laaaaaaaaaaaaa "

"Habeh tu nape xbeli?"

"Xsesuai ngan muka"

Kihkihkih...

*Aku tak kata kat sape2..sapa yang makan KFC spicy dialah yang terasa pedasnya. Kalau orang tak ganggu hidup kita, janganla kita ganggu hidup orang. Kalau dengki, simpan dalam hati. Xyah tunjuk yang kita tu dengki. Malu kokram abe yoh. Kalau tak puas hati dengan seseorang, PM dia kat FB, nasihat elok2.. Bukan dengan mengata2, mengutuk atau memfitnah. Lagi haru kalau orang tu xpernah kita kenal, kita nak ngumpat dia. Sengaja nak bagi pahala free kat dia betul x? Kita dengki kat orang, tu masalah kita. Hati kita. Bukan masalah dia. Jadi, pandai2 la kita selesaikan masalah kita sendiri.

No comments: